Mind & Matters 
voor rust en helderheid

Corona en jouw mentale gezondheid 

Hoe blijf je mentaal overeind in deze rare tijden? Hier wil ik een inzicht met jullie delen dat mij vaak geholpen heeft, in kleinere en grotere crises. En ook nu weer. Misschien hebben jullie er ook wat aan. Een inzicht vanuit mindfulness, afkomstig van Jon-Kabat Zinn. En dat is……een tweesporenbeleid. Okay, klinkt niet erg sexy, dat moet ik toegeven. Maar het kan je wel wat helderheid brengen in deze behoorlijk stressvolle periode die we met zijn allen doormaken.

Waar het om gaat is dat we ten tijde van deze corona-crisis, met twee dingen te maken hebben: 1. Het coronavirus zelf. Dit noemen we nu even “het probleem”. 2. Onze gevoelens en gedachten hierover. Dit vatten we samen onder de noemer “emoties”.  Waar het mis gaat is dat die twee zaken vaak door elkaar gaan lopen, als je even niet oplet. Dan is het heel lastig om helder te krijgen hoe je afdoend kunt optreden. Het gevolg is we ‘minder verstandige’ beslissingen nemen. Zoals wc papier inslaan voor een halfjaar. Een schiplading pasta in huis halen. 24/7 het nieuws blijven volgen, vanuit een poging om toch een – vals - gevoel van controle te houden. Want dan weten we immers als eerste wanneer er weer nieuwe gevallen bekend zijn in onze nabije omgeving. Allemaal acties die niet echt bevorderlijk zijn voor je mentale gezondheid. Ze voeden namelijk de stress nog eens extra.

Jon-Kabat Zinn stelt dat je twee wegen naast elkaar kunt bewandelen. Dus: je kijkt afzonderlijk naar het probleem èn afzonderlijk naar de emoties. Je vraagt je eerst af: wat kan ik praktisch doen om mijzelf en mijn naasten te beschermen? Je moet wel onder een hele grote steen gelegen hebben als de adviezen van het RIVM je nog niet bereikt hebben. Je hebt ongetwijfeld alle praktische maatregelen genomen die je nu kunt nemen. Meer kun je niet doen op dat gebied, het gebied van het probleem.

vidar nordli mathisen - unsplash

De volgende stap is dat je óók bewust aandacht geeft aan jezelf: welke emoties komen er bij mij op? Hoe voelt mijn angst? Waar zit die angst? Ik ga hier niet roepen dat je nu je angst moet loslaten. Of negeren. Of veranderen. Flauwekul, want die angst is er gewoon. Dus die angst mag er zijn. En die mag lekker blijven zitten. Het gaat er meer om dat je daar eens echt naar kijkt. Je kent vast wel het motto: alles wat je aandacht geeft, groeit. Ik wil graag een alternatief motto voorstellen: alles wat je géén aandacht geeft, broeit. Kun je zien wat die angst met jou doet? Heeft het invloed op jouw vermogen om de dingen helder te zien? Wat echt heel belangrijk is, is dat je jezelf hier niet om veroordeelt. Je hebt het al zwaar genoeg in deze rare tijd. Ik weet zeker, je doet ontzettend je best. Toch? Nou dan. You can give yourself a pat on the back.


Zijn er dingen die je nu doet of denkt die jouw angst groter maken dan ie al is? Zijn er dingen die je kan doen om die angst minder te voeden? Misschien kun je jezelf wel op een nieuwsdieet zetten. Gewoon, 1 x per dag en meer niet. Misschien kan je iedere dag even een ommetje maken in de zon. Zoiets ouderwets als bellen met je naaste familie en vrienden. In de 20 e eeuw verstuurde ik ook nog wel eens een ansichtkaart. Hoe leuk! Het zijn echte no-brainers die ik hier voorstel. Jij kunt zelf ongetwijfeld met meer inventieve oplossingen komen. Oplossingen die je leven op dit moment een stukje lichter maken. Take care.



 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn