Mind & Matters 
voor rust en helderheid

Veel van ons zullen nog wel even moeten thuiswerken, in ieder geval tot maart. Maar hoe zorg je nou dat je vitaal deze lockdown doorkomt? Lees hier 7 tips.   

1. Rust en regelmaat  - Een vast ritme geeft structuur en tijd voor ontspanning. Houd daarom je gebruikelijke tijden zo veel mogelijk vast. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat en begin rond het tijdstip dat je normaal gesproken zou starten. Zijn er meer huisgenoten die thuiswerken? Dan helpt het om met elkaar vaste pauzetijden en etenstijden af te spreken.  Mijn jongste van 11 – die vandaag weer voor het eerst naar school mag – riep steevast om 10.00 uur: “koffietijd!” Het feit dat hij helemaal geen koffie drinkt, maar appelsap mag de pret niet drukken.   

2. Do the Pomodoro Neem voldoende pauzes tussendoor. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld elke 25 minuten een korte pauze van 5 minuten te houden. Dit wordt ook wel de Pomodoro-techniek genoemd. Maar pas ervoor op dat je in die korte pauze niet op Nu.nl gaat zoeken naar nieuws over corona. Daar knap je nou niet bepaald van op.   

 3. In de benen  - Waar je wel van opknapt: tijdens de lunch even naar buiten. Wandelen in de buitenlucht brengt allerlei voordelen met zich mee, zowel voor je lijf als voor je hoofd.  Het liefst zoek je een groene omgeving op. Natuurgroen heeft een positieve invloed op onze mentale weerbaarheid. Aha, doet u mij daar maar een onsje meer van, alstublieft.  

4. Keep in touch - Onderhoud je sociale contacten met collega’s. Juist die dagelijkse praatjes bij het koffie-apparaat missen we nu. Door elkaar vaker te spreken, versterk je het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van een team. Collega’s dragen vaak voor een groot deel bij aan het werkplezier dat je ervaart. Koester dat!   

5. Even luchtenGoed ventileren is juist nu belangrijk. Maar als het vriest dat het kraakt doe je het raam in je werkruimte toch snel dicht? Ik wel. Anders was ik wel in IJsland gaan wonen. Maar voor dit luchten kun je de pauzes heel goed benutten. Als je toch van je werkplek weggaat, zet dan in de pauze het raam even open. En als je weer aan de slag gaat, het raam weer dicht. Zo simpel kan het zijn.  

6. Je natje en je droogjeKen je dat? Dat je zo gefocust aan het werk bent dat je vergeet te drinken of te eten? Zorg ook bij het thuiswerken op tijd voor je natje en je droogje. Zet desnoods je dopper op je bureau. Voldoende groente en fruit is nog zo’n gebod. We weten het heus wel, maar lukt het ook? Zelf zorg ik ervoor dat ik bij iedere maaltijd groente of fruit binnenkrijg. Zo kom ik makkelijk aan de dagelijkse vitamines. Easy peasy 

7. Plan beweging in - Wist je dat we met zijn allen sinds het begin van Corona zo’n 11 % minder bewegen? Dat moet toch anders kunnen? Zoek een (buiten)activiteit die bij je past. En zet het in je agenda. Als je van wandelen houdt, is de app Ommetje van de Hersenstichting en Erik Scherder een aanrader. Je kunt hier je eigen wandelcompetitie beginnen, met vrienden of collega’s. Zo wandel je toch een beetje samen. Na afloop word je beloond met punten en virtuele medailles; hoe leuk! 

  

 

 


 


 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn