Mind & Matters 
voor rust en helderheid

Hygge en mindfulness – hoezo? 

Nee, je kunt het niet eten. Of misschien toch wel. Hygge (spreek uit: huu-guh, met een Britse ‘g’ van ‘guy’) is een Deens begrip dat vaak wordt vertaald als een sfeer van gezelligheid en knusheid. Maar dat dekt niet helemaal de lading, want het gaat verder dan dat. De auteur Meik Wiking heeft er een heel boek aan gewijd, en daarna zijn er ook van de hand van andere auteurs vele artikelen en boeken verschenen om het begrip hygge uit te leggen.

Wat mij betreft is Meik Wiking daar het beste in geslaagd, omdat hij duidelijk maakt dat hygge verder gaat dan een stuk of wat kaarsen aansteken en gezellig cocoonen op de bank met je Sarah Lund-trui aan. De Denen gebruiken het woord hygge of hyggelig te pas en te onpas. Je kunt uit eten gaan bij een 3 sterrenrestaurant, maar het wordt pas echt wat als de verlichting van het betreffende etablissement ‘hyggelig’ is. Daar herken ik wel wat in. Niet dat ik nou een enorme ervaring heb met 3 sterrenrestaurants (I wish), maar ik vind bijvoorbeeld shoppen bij de Aldi een hele opgave alleen al vanwege dat beroerde licht in die winkels.

Je kunt ook hygge activiteiten organiseren met je vrienden: van een spelletjesavond, een gezamenlijke picknick in het park tot een BYO-barbecue. De Denen zijn naar mijn idee sowieso nogal gek op fikkie stoken. We stonden eens op een willekeurige camping met ons jonge gezin, toen we werden uitgenodigd voor het gezamenlijke kampvuur in de avond. Waar precies en hoe laat? Wilden we weten. Dat soort details bleken niet belangrijk. “Hou de lucht maar in de gaten”, was het toereikende antwoord. En inderdaad, we gingen op onze neus en ogen af en daar stond de halve camping geanimeerd bijeen rond een groot vuur. Verder niks. Maar het was wel hygge.

Hygge hoeft niet duur te zijn en is er ook voor de mensen met een kleinere beurs. Met vrienden een hele avond je favoriete serie bingewatchen kan bijvoorbeeld ook hygge zijn. En je kunt bij wijze van eerste hulp ook je eigen nood-hygge-pakket samenstellen. Voor jezelf. Daar zit dan in ieder geval in: een warme trui (toch die Sarah-Lund trui!), een sjaal, chocola (toch eten!), je favoriete boek.

Kortom: je kunt het met elkaar hyggelig maken, maar ook in je uppie. Waar het om gaat is dat je een sfeer van welbehagen en ontspanning creëert en daar van geniet. En ziedaar het raakvlak met een ander topic dat mij na aan het hart ligt: mindfulness. Want ook daar gaat het om bewustzijn van het moment, aandacht voor het hier-en-nu. En daar dan vooral een beetje relaxed over doen. Het wordt nooit hyggelig als ik met mijn gedachten ergens anders zit.


 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn